”Een gezonde leefstijl”

 

– Eet puur & onbewerkt

Kies niet voor de kant- en klare maaltijden en de pakjes en zakjes. Hier zitten vaak veel slechte voedingsstoffen in. Maak daarom de gerechten met verse producten en bereid het zelf voor, zodat je ook weet wat erin zit.

 

– Eet gevarieerd

Groente, fruit, zaden, pitten, noten, peulvruchten, zuivel, vis, vlees, schaal- en schelpdieren… eet gevarieerd! Hoe meer variatie, hoe meer diversiteit aan voedingsstoffen je binnen krijgt.

 

– Volg geen crash dieet

Een crash dieet is funest voor je metabolisme, je humeur en uiteindelijk ook voor je gewicht. Het is bewezen dat men uiteindelijk vaak meer aankomt van een crash dieet, dan dat men ervan afvalt. Probeer een gezonde levensstijl niet te zien als een dieet. Een dieet is iets tijdelijks, je levensstijl iets voor altijd.

 

– Drinken

Het drinken van water is de beste keuze! Je kunt bijvoorbeeld munt en citroen toevoegen, om het water een smaakje te geven. Probeer sportdrankjes, frisdranken, sappen en alcohol te verminderen of zelfs te vermijden.

 

– Bewegen

Probeer in het dagelijkse leven meer te bewegen. Pak bijvoorbeeld de fiets in plaats van de auto, de trap in plaats van de lift en ga in de pauze een stukje wandelen in plaats van zitten. Daarnaast is het belangrijk om ook meerdere keren per week te gaan sporten. Kies een sport die je echt leuk vindt, zodat je niet met tegenzin gaat. Denk ook aan de vele voordelen: meer energie, beter in je vel zitten, medische voordelen (zoals het verlagen van risico’s op bepaalde ziekten) en het zorgt voor een beter humeur.

 

– Voorkom stress of probeer het te verminderen

Stress is ook funest. Sommigen gaan van stress juist veel en slecht eten, anderen krijgen geen hap meer door de keel. Stress kan ook zorgen voor bepaalde klachten zoals nek- en schouderklachten. Kijk hoe je de stress kan verminderen en maak het bespreekbaar. Zorg daarnaast voor voldoende rust en ontspanning.
Als je besluit om gezonder te gaan leven, dan is het wel belangrijk dat je haalbare doelen opstelt. Probeer daarom een of meerdere doelen op papier te zetten, die goed te doen zijn binnen een bepaalde tijd.